Charles Explorer logo
🇨🇿

Slow food aneb pomalá alternativa

Publikace na Přírodovědecká fakulta |
2016

Abstrakt

V této kapitole se nejdříve seznámíme s historií hnutí Slow Food ve světě s jeho základními principy. Prostor bude věnován také jednotlivým projektům, které toto hnutí za dobu své existence vytvořilo a které pokrývají velmi širokou oblast jeho působnosti od propagace tradiční výroby potravin až po ochranu biodiverzity či vysokoškolské vzdělávání v gastronomii.

Stranou nezůstane ani kritika tohoto hnutí, které bývá často označováno za elitistické či nacionalistické, utopické, s nereálnými cíli. Druhá část této kapitoly představuje jednotlivá konvivia Slow Food v Česku, jejich krátkou historii, oblast jejich aktivit a také charakteristiku jejich sympatizantů a členů společně s výhledy do budoucnosti a konstatováním problematických oblastí fungování Slow Food v naší zemi.

Poslední část této kapitoly neopomíjí také další iniciativy vedoucí k celkovému zpomalení našeho života a představuje především organizaci sdružující tzv. pomalá města (Slow Cities), a to i přesto, že v této sítí nemá Česká republika žádného zástupce. Závěr kapitoly konstatuje určitou nepřipravenost české společnosti přijmout myšlenky hnutí Slow Food, nikoliv však jeho zanedbatelný potenciál pro české spotřebitele.