Polyfenoly jsou pravidelnou a významnou složkou všech potravin rostlinného původu. Jelikož se jim přisuzuje zdravotně prospěšný účinek, je účelná snaha o poznání jejich celkového zastoupení v běžném jídelníčku a o podílu jednotlivých podskupin.
S pomocí statistických údajů ČSÚ spotřeby potravin v naší populaci v r. 2013 a databáze obsahu polyfenolů v potravinách Phenol Explorer jsme vyhodnotili jednak celkový příjem a jednak podíly důležitých podskupin těchto látek v české stravě. Celkový příjem polyfenolů je 418 mg/osobu a den, což je pod evropským průměrem.
Převažují fenolové kyseliny a flavony (35 % resp. 21 % celkov ého příjmu). Diferenciace na podskupiny polyfenolů ukazuje na nepříznivou skladbu našeho jídelníčku.
Výsledky těchto hodnocení ukazují, že je žádoucí zvýšit zastoupení flavanolů, flavan-3-olů, flavanonů, antokyaninů, isoflavonoidů a fenolových kyselin, a to větším konzumem ovoce a zeleniny, zejména barevného bobulového ovoce, kakaa a výrobků s obsahem kakaa a dále luštěnin a tmavého a celozrnného pečiva. Pestrá rostlinná strava by měla být upřednostňována před doplňky stravy s obsahem polyfenolů.