Charles Explorer logo
🇨🇿

Klasifikace nádorů centrálního nervového systému - WHO 2016 Update

Publikace na Lékařská fakulta v Plzni |
2017

Abstrakt

Recentně aktualizovaná klasifi kace nádorů centrální nervové soustavy (CNS) zpracovaná Světovou zdravotnickou organizací (WHO) v roce 2016 využívá poprvé kromě histopatologických kritérií také molekulárně genetické charakteristiky (bio markery) nádorových buněk a zavádí pojem tzv. integrované dia gnostiky. Molekulárně genetické bio markery mají mnohdy zásadní vliv na prognózu nemocných a/ nebo výběr vhodné terapie u řady nádorových entit.

Aktualizace tak představuje významný pokrok ve srovnání s klasifi kací nádorů CNS z roku 2007. Přesnější zařazení nádorů za pomoci známých a nyní široce akceptovaných molekulárně genetických biomarkerů umožní také další výzkum protinádorové léčby a konzistentní vřazování nemocných do klinických studií.

Hlavním nedostatkem nového přístupu je především přítomnost skupin nádorů blíže nespecifi kovaných (Not Otherwise Specified; NOS). Nádory řazené v současné době k NOS entitám budou pravděpodobně přesněji charakterizovány s pokračujícím výzkumem molekulární genetiky v neuroonkologii.

Rovněž budou překonány provozně-technické bariéry molekulárně genetických analýz, což dále umožní významně zmenšit skupinu NOS nádorů. Předpokládá se, že nová klasifi kace usnadní klinické, experimentální i epidemiologické studie a povede tak ke zlepšení života nemocných s mozkovými nádory.

Předložený přehled přináší nejdůležitější poznatky z nové klasifi kace nádorů CNS a jejich klinické souvislosti.