Charles Explorer logo
🇬🇧

Poruchy způsobené jídlem

Publication at First Faculty of Medicine |
2017

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Abstract

Přehled poruch, onemocnění a stavů, které mají vztah k příjmu jídla, je obsažný. Zatímco část populace v rozvojových zemích hladoví, rozvinutou společnost charakterizuje zvýšená spotřeba a výběr potravin a následně nárůst obezity; jíme všude a ve velkých porcích.

Globalizace přináší spíše nezdravé stravovací návyky. Reklama se podílí na růstu dětské obezity.

Rizika přinášejí některé diety. Onemocnění způsobuje chemická nebo biologická kontaminace jídla.

Příkladem psychiatrických poruch, které souvisejí s jídlem, jsou mentální anorexie a bulimie. Výživa se dává do souvislosti se vznikem kardiometabolických a onkologických onemocnění.

Nad rámec této stati jsou rizika spojená s konzumací alkoholu, například ve vztahu k nádorům trávicího traktu. Aktuálním evropským tématem jsou alergie a nesnášenlivost jídla.

Právě na tuto oblast se autor v článku zaměřuje.