Charles Explorer logo
🇨🇿

Kyselina listová - její význam, biodostupnost a potravinové zdroje

Publikace na 3. lékařská fakulta |
2017

Abstrakt

Kyselina listová, resp. její deriváty, jsou v lidském organismu nepostradatelné pro syntézu nukleových kyselin a aminokyselin. Zásoby folátu v lidském těle se odhadují na 10-30 mg, více než polovina je uložena v játrech, zbytek cirkuluje v krvi a ostatních tkáních.

Deficit může vzniknout v jakémkoli věku, nejčastěji jsou nedostatkem ohroženy těhotné ženy, alkoholici, osoby s malabsorpčním syndromem a osoby dlouhodobě užívající některé léky. Deficit folátu způsobuje megaloblastickou anemii, která se manifestuje jako megaloblastóza kostní dřeně a makrocytóza cirkulujících erytrocytů.

V těhotenství je nedostatek kyseliny listové spojen s častějším výskytem vrozených vývojových vad plodu. Mezi potraviny bohaté na přírodní foláty patří játra a pekařské kvasnice, luštěniny a čerstvá listová zelenina.

Biodostupnost folátů je závislá zejména na jejich chemické formě, stabilitě a způsobu konzumace. Doporučený denní příjem se vyjadřuje v ekvivalentech (DFE) a pohybuje se mezi 200-400 μg DFE pro dospělého člověka.