Dlouhodobá prosperita a kvalitní výživa lidské společnosti jsou závislé na kvalitním a stabilním životním prostředí. V současnosti klade zvyšující se počet obyvatel Země stále vyšší nároky na využívání přírodních zdrojů, což má za následek narůstající zátěž životního prostředí.
Do popředí zájmu se dostávají zejména stravovací návyky v takzvaných vyspělých zemích, které do značné míry negativně ovlivňují zdravotní stav obyvatel a jsou zároveň velmi zatěžující pro životní prostředí. Odborníci se shodují, že pro zvrácení tohoto neblahého vývoje a zajištění dlouhodobé environmentální udržitelnosti, bude nutné dosáhnout změn v těchto současných stravovacích návycích "západního typu".
V tomto kontextu byla definována "udržitelná strava", která by měla splňovat rovnováhu mezi adekvátní výživou, ochranou životního prostředí i širšími socio-ekonomickými aspekty. Tento přehledový článek představuje koncept udržitelné stravy na základě rešerše zahraniční odborné literatury a shrnuje, jak je tento koncept reflektován ve výživových doporučeních ve světě.