Charles Explorer logo
🇨🇿

Poskytování krátkých intervencí a prevalence kuřáctví u zaměstnanců Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze

Publikace na 3. lékařská fakulta |
2016

Abstrakt

Cíl: Cílem studie bylo posoudit úroveň poskytování krátkých intervencí ve vztahu ke kouření pacientů a prevalenci kouření u zaměstnanců Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (3. LF UK) v Praze v rámci procesu začleňování FNKV do Evropské sítě nekuřáckých nemocnic.

Metodika: Dotazníkové šetření bylo provedeno při preventivních prohlídkách zaměstnanců FNKV a 3. LF UK na Klinice pracovního a cestovního lékařství FNKV v době od května 2014 do května 2015.

Anonymní dotazník navržený Společností pro léčbu závislosti na tabáku byl nabídnut 875 zaměstnancům s návratností 72 %. Dotazník zjišťoval kuřácký status, pokusy o zanechání kouření a poskytování krátkých intervencí pacientům ve vztahu ke kouření.

Výsledky: Za pravidelné kuřáky (nejméně 1 cigareta denně) se označilo 32,1 % zaměstnanců, příležitostné kuřáky (kouří méně než jednu cigaretu denně) 5,5 % zaměstnanců, to znamená, že za kuřáky lze označit 37,6 % zaměstnanců nemocnice. Nejméně pravidelných kuřáků bylo mezi lékaři (8,5 %), dále mezi farmaceuty (16,7 %), zdravotními sestrami (33,7 %), ostatním ošetřovatelským personálem (31,6 %) a nejvíce pravidelných kuřáků (43,1 %) bylo u ostatních zaměstnanců.

Na otázku, zda se ptají pacientů na kouření, odpověděla více než polovina lékařů (58,6 %) i sester (52,7 %)kladně. 47,3 % lékařů a 50,5 % sester uvedlo, že posuzuje ochotu pacienta přestat kouřit. Pouze 3,8 % lékařů a 3,2 % sester uvedlo, že si zvou pacienty na kontroly kvůli léčbě závislosti na tabáku.

Závěr: Kouření u zdravotníků významně podrývá jejich roli v podpoře zdraví a prevenci chronických onemocnění spojených s užíváním tabáku u jejich pacientů. Klíčoví zdravotníci by měli být dále vzděláváni v současných poznatcích o negativním dopadu kouření na zdraví, technikách krátkých intervencí a poradenství zaměřeném na odvykání kouření a možnostech léčby závislosti na tabáku.

Kouřícím zdravotníkům se nabízí behaviorální podpora a intenzivní intervence při odvykání kouření, eventuálně při léčbě závislosti na tabáku ve specializovaných centrech pro léčbu závislosti na tabáku.