Neceliakální glutenová (pšeničná) senzitivita je syndrom zahrnující intestinální a extraintestinální příznaky u osob konzumujících potraviny vyrobené z pšenice, ječmene a žita. Vzhledem neexistenci specifického biomarkeru je syndrom neceliakální glutenové senzitivity diagnózou per exclusionem, vyžaduje vyloučení celiakie a alergie na pšenici.
Diagnostika spočívá v průkazu rychlého vymizení symptomů po bezlepkové dietě a evidentního zhoršení po znovuzavedení stravy obsahující lepek. Uvažuje se, že zvyšující se prevalence chorob vyvolaných glutenem souvisí s moderními technologiemi pěstování a potravinářského zpracování obilovin.
V patogenezi syndromu neceliakální glutenové senzitivity se pravděpodobně uplatňuje aktivace vrozeného imunitního systému na úrovní intestinální i extraintestinální. Vedle glutenu samotného jsou možným spouštěčem i neglutenové součásti obilného zrna, zejména inhibitory amyláz a trypsinu.
Kromě toho sacharidové složky obilovin označované jako FODMAP (fermentabilní, oligo-, di-, monosacharidy a polyoly) mohou vyvolávat gastrointestinální potíže.