Charles Explorer logo
🇨🇿

ZKUŠENOST EXILU. OSUDY EXULANTŮ Z ÚZEMÍ BÝVALÉHO RUSKÉHO IMPÉRIA V MEZIVÁLEČNÉM ČESKOSLOVENSKU

Publikace

Abstrakt

Kromě známých osobností - jako jsou básnířka Marina Cvetajevová či malíř Grigorij Musatov - výstava obeznamuje s osudy a díly méně známých, ale velmi zajímavých postav emigrace, například originálního malíře Ivana Kulce, výtvarníka Sergeje Maka, s životními příběhy techniků a přírodovědců, kteří zanechali výraznou stopu ve vývoji československého zbrojního průmyslu, stavitelství, chemického průmyslu a mnoha dalších technických a vědních oborech. Zastoupeni jsou také představitelé společenských věd a v neposlední řadě také divadelní a filmoví umělci.

Kromě exponátů ze sbírek PNP, které obsahují největší kolekci osobních fondů emigrantů u nás, přináší projekt velké množství dokumentárního materiálu z fondů řady archivů, muzeí a galerií i ze soukromých sbírek. Výtvarná díla, fotografie, předměty každodenního života, originály rukopisů a korespondence, ukázky dobové knižní, časopisecké, ale také filmové produkce budou představeny v šesti tematických okruzích výstavy: I.

Příběh emigrace, II. Nový domov / Každodenní život, III.

Ruský Oxford, IV. Obrazy exilu mezi tradicí a modernismem, V.

Paměť exilu: knihy a literatura, VI. Na jevišti a před kamerou. námět a libreto: Jakub Hauser, Michaela Kuthanová autoři a kurátoři: Dana Hašková (SLÚ AV ČR): sál II, III; Jakub Hauser (PNP): sál I, IV, V; Sergej Gagen: sál I; Julie Jančárková (SLÚ AV ČR): sál III, IV; Anastazie Kopřivová: sál II; Michaela Kuthanová (PNP): sál I, V; Vlasta Smoláková: sál VI; Věra Velemanová (IDU): sál VI architekt výstavy: Zbyněk Baladrán Výstava sa konala od 16. 6. do 29. 10. 2017 v letohrádku Hvězda, Praha.

Součastí výstavy je stejnomenný kritický katalog (ed. Jakub Hauser; Praha : Památník národního písemnictví, 2017).

V rámci doprovodního programu se uskutečnila mezinárodní vědecká konference.