Charles Explorer logo
🇨🇿

Změny subjektivně vnímaného pocitu intenzity zátěže v průběhu dvouhodinového běžeckého výkonu konstantní rychlostí na běhátkovém ergometru

Publikace na Lékařská fakulta v Plzni |
2018

Abstrakt

K hodnocení intenzity pohybové aktivity lze využít řady objektivních biomarkerů (např. tepová frekvence, hladina kyseliny mléčné, spotřeba kyslíku za minutu aj.), využívaných zejména v oblasti vrcholového sportu. V běžné praxi rekreačního sportu a jiných forem zájmové pohybové aktivity se osvědčilo využívat Borgovy škály vnímání zátěže (Borg Scale of Perceived Exertion - BSPE).

U souboru 20 trénovaných běžců byly v průběhu dvouhodinového běhu o intenzitě 60-70 % VO2max sledovány hodnoty BSPE opakovaně každých 15 minut. Přes konstantní intenzitu zátěže došlo v závěrečné půlhodině u všech běžců k významnému vzestupu z výchozí úrovně 11,5 ("snesitelně těžká") až na konečných 15,5 ("těžká").

Mezi jednotlivými probandy byly patrné individuální rozdíly související nejspíše s rozdílnou trénovaností, výkonností i věkem vyšetřovaných. Vzestup BSPE pravděpodobně souvisí s postupným vyčerpáním svalového glykogenu, k němuž během dvouhodinového běžeckého výkonu nepochybně dochází.

Předejít tomuto stavu, vedoucímu v krajních případech k hypoglykémii a syndromu "nárazu do zdi" lze superkompenzací svalového glykogénu tréninkovou a výživovou strategií před výkonem a přiměřeným občerstvením s glycedovou suplementací během výkonu.