Charles Explorer logo
🇨🇿

O parazitech a lidech

Publikace na Přírodovědecká fakulta, Lékařská fakulta v Plzni, 1. lékařská fakulta, 2. lékařská fakulta, 3. lékařská fakulta |
2018

Abstrakt

Naše planeta je planetou parazitů a parazitický způsob života je nejrozšířenější životní strategií na Zemi. Zdá se, že paraziti jsou vzácní.

Je to tím, že žijí skrytě v tělech svých hostitelů. Proč nás paraziti tak moc zajímají? Proč se lidé parazitů bojí? Existuje vůbec důvod mít z parazitů strach? Na tyto a další otázky se kniha snaží odpovědět.

Představuje lidské i zvířecí parazity z různých úhlů. Popisuje jejich vliv na své hostitele, způsob jejich života, až po pohled historický i umělecký. Život ohrožující paraziti se na našem území vyskytují vzácně.

Méně nebezpeční jsou však stále běžní a mít vlastního cizopasníka není žádná vzácnost. Většina dětí se nakazí roupy, přibližně pětina populace je infikována toxoplasmou.

V tropech a subtropech jsou paraziti dodnes velmi vážným zdravotním problémem. Na druhé straně se uvažuje i o jejich pozitivním přínosu pro naše zdraví a imunitu, a dokonce se používají k léčbě.

Máme se jich tedy bát? Nejdůležitější je náležitá informovanost a právě o tom je tato kniha. O parazitech a lidech....