Charles Explorer logo
🇨🇿

Bazální symptomy a prodromální fáze schizofrenie

Publikace |
2018

Abstrakt

Schizofrenie je závažným duševním onemocněním, které nejčastěji postihuje osoby v mladém a produktivním věku. Tato nemoc narušuje každodenní fungování nemocných, jejich sociální vztahy, a může vést až k trvalé invaliditě.

Ve většině případů se již několik let před nástupem onemocnění rozvíjí prodromální fáze charakteristická prohlubováním neurobiologických změn. Ty se na behaviorální úrovni projevují v myšlení, prožívání, emotivitě či komunikaci.

Jedním z přístupů, jak včas zachytit rozvíjející se onemocnění, je vyšetření přítomnosti tzv. bazálních symptomů u osob, které vyhledaly psychiatrickou pomoc. Osoby, u nichž se tyto symptomy vyskytují, vykazují vyšší riziko pro rozvoj psychotického onemocnění.

Díky včasné detekci těchto symptomů je možné pozitivně ovlivnit další průběh nemoci. Cílem tohoto textu je představit české odborné veřejnosti koncept bazálních symptomů a přispět tak k současné diagnostice psychotických stavů.

Dílčím cílem je také představení českého překladu semistrukturovaného rozhovoru Škála tendence ke schizofrenii (Schizophrenia Proneness Instrument), který slouží k vyšetření přítomnosti bazálních symptomů. Detailněji budou popsány dvě jeho části: škála kognitivních a škála percepčních bazálních symptomů.