Charles Explorer logo
🇨🇿

Donošený novorozenec po těžké porodní asfyxii s nutností celotělové řízené hypotermie - kazuistika

Publikace na Lékařská fakulta v Plzni |
2018

Abstrakt

Perinatální asfyxie je stav spojený se sníženým přívodem kyslíku anebo nedostatečným prokrvením tkání plodu a novorozence před porodem, při porodu nebo po porodu. Hypoxicko-ischemická encefalopatie (HIE) vzniká při perinatální asfyxii u donošeného novorozence na základě hypoxicko-ischemického postižení mozku.

Perinatální asfyxie se vyskytuje u 0,2-0,4 % živě narozených donošených novorozenců. Hypoxicko-ischemická encefalopatie se rozděluje do 3 stupňů.

HIE 1. stupně má příznaky odeznívající zpravidla do 24-48 hodin, následné neurologické postižení se objevuje maximálně v 5 % případů. Při HIE 2. stupně jsou přítomny příznaky zhruba 3-7 dnů, úmrtnost činí 5 % a dlouhodobé neurologické následky jsou přítomny u 15-30 % dětí.

U HIE 3. stupně je stav nejzávažnější, příznaky mohou přetrvávat hodiny, ale také až týdny, úmrtnost je 50 % a 50 % z přeživších dětí má trvalé neurologické následky. Jednou z léčebných metod závažné perinatální asfyxie je celotělová řízená hypotermie, která zlepšuje prognózu novorozenců s HIE.

Provádí se u donošených nebo lehce nezralých novorozenců splňujících kritéria pro řízenou hypotermii. Cílová teplota by se měla pohybovat okolo 33,5 st.

Celsia po dobu 72 hodin.