Charles Explorer logo
🇬🇧

Motivation of signs for food - why do we eat dumplings on Wednesday, on Friday we do not eat meat and in September we pick apples?

Publication at Faculty of Arts |
2018

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Abstract

Přednáška se zaměřuje na původní motivaci znaků českého znakového jazyka pro různé pokrmy, nápoje, ovoce, zeleninu. Do podoby těchto vizuálně motivovaných znaků se nejčastěji přenášely tyto charakteristiky: tvar a podoba jídla, způsob jeho přípravy, výroby, konzumace či jiné manipulace s ním; zobrazována mohla být také barva či chuť.

Jídlo bylo důležitou součástí života neslyšících v tehdejších ústavech pro hluchoněmé a znaky pro něj se přeneseně staly pojmenováním pro některé dny v týdnu (podle toho, co bylo ten který den zařazeno v pravidelném jídelníčku) či měsíce v roce (zde se jedná zejména o ovoce typicky rostoucí v příslušném měsíci).