Charles Explorer logo
🇨🇿

OTÁZKA UNIVERZALITY LITURGICKÉHO SLAVENÍ A JEJÍ VÝZNAM PRO LITURGICKÝ ŽIVOT CČSH

Publikace na Husitská teologická fakulta |
2018

Abstrakt

Od Ditchinghamské konzultace WCC o křesťanském uctívání a jednotě, obecný pojem liturgického orda a jeho variace pro křest, eucharistii a každodenní modlitbu, stal se široce sdíleným termínem používaným v akademických a církevních kontextech ve vztahu k liturgické oslavě. Používá se jako teologický nástroj pro interpretaci rozdílů jakož i společné prvky liturgických tradic a praktik, jejich hodnocení a hodnocení zpracování principů ekumenické konvergence při hledání společného křesťana uctívání.

Tento článek představuje pojem ordo do kontextu liturgické teologie církve československé husitské. Nejprve nabízí krátkou historii konceptu a prezentací jak jeho metodologický, tak teologický význam, neboť byly navrženy zejména práce Gordona Lathropa.

Následně jsou shrnuty hlavní námitky k tomuto konceptu jejich kritické hodnocení Maxwella Johnsona je předloženo. Závěrem, článek argumentuje pro Úmyslné využití kriticky hodnocené myšlenky orda v současné liturgické obnově Církve československé husitské.