Charles Explorer logo
🇨🇿

Zrcadla a masky : Zamyšlení nad kulturní identitou v esejích z periferií i z center

Publikace na Filozofická fakulta |
2018

Abstrakt

Monografie Zrcadla a masky je souborem překladů obsahově i formálně záměrně heterogenních esejů z celkem sedmi jazyků: angličtiny, arabštiny, čínštiny, francouzštiny, italštiny, portugalštiny, španělštiny. Pevným pojítkem celého svazku, v němž převažují reflexe současných autorů, ale který nabízí i exkurz do vzdálené minulosti, je téma individuální a kolektivní identity vázané na obraz kulturních regionů, na definici domova, na obranu či porušování tradic.

Jednotlivé texty nabízejí konfrontaci národních a "nenárodních" identit, zabývají se otázkou sebevymezování se vůči unitárním obrazům a jednostranným perspektivám. Dotýkají se přitom koncepce menšinových literatur i jazykových minorit.

Dalším z klíčových slov je pak pojem hybridizace a otázka jejích pozitivních, ale i negativních důsledků. S tím souvisí i téma zatížení dědictvím "cizí" minulosti a téma procesu kulturní emancipace.

Intencí celého souboru je vybízet k dalšímu promýšlení a rozvíjení traktovaných témat a kladených otázek, neklade si za cíl přinášet odpovědi, definice ani jednotící hlediska. Svazek se snaží skloubit dva hlavní zájmy jejího bádání: žánr eseje a téma kulturní identity a diverzity z pohledu areálových studií, postkoloniálních teorií, kulturní translace a obratu k vyprávění.

Proto je kladen důraz na potřebu dialogu a na důležitost překladu ve všech jeho formách a podobách, aby se dál mohla hledat rovnováha mezi jednotou a mnohostí a zabránilo se střetu mezi extrémními a často extremistickými jednotami. Každý esej je uveden stručnou anotací a doplněn krátkým medailonem autora.

Autory původních textů jsou básník Po Ťü-i, básník a spisovatel Giacomo Leopardi, literární kritik Giuseppe Prezzolini, esejista a literární historik Táhá Husajn, spisovatel a literární kritik Giuseppe Antonio Borgese, reportérka a esejistka Joan Didion, antropolog a historik Richard Price, spisovatel a esejista Silviano Santiago, literární kritik Tony Tanner, spisovatel a esejista Riccardo Piglia, antropolog a kulturní teoretik Néstor García Canclini, básník a literární kritik Pierre Nepveu, básník a esejista Michel Deguy, spisovatel a literární kritik Noël Audet, spisovatel a esejista Eduardo Lourenço, spisovatel a esejista Sebastiano Vassalli a filosof Albert Caraco.