Charles Explorer logo
🇨🇿

Použití mikropulzního laseru u pacientů s diabetickým makulárním edémem na oční klinice FNHK

Publikace |
2018

Abstrakt

Práce popisuje vlastní výsledky terapie diabetického makuálrního edému (DME) mikropulzním laserem o vlnové délce 577 nm. DME je nejčastější příčinou poklesu vidění u pacientů s diabetem mellitem (DM) 2. typu.

Soubor 63 očí byl sledován po dobu delší, než 1 rok. Většina pacientů byli byabetici prvního typu (34), 3 pacienti měli DM typu 1.

Průměrná hodnota glykovaného hemoglobinu (HbA1c) v souboru byla 66,8 mmol/mol, max. hodnota 100 mmol/mol. Na konci ročního sledovacího období jsme dokumentovali zlepšení nejlépe korigované zrakové ostrosti (NKZO) o alespoň 5 písmen ETDRS optotypů u 20 očí a stabilizaci u 25 očí (45 očí, 71 % souboru), u 18 očí nastal pokles NKZO o více než 5 písmen ETDRS optotypů.

Ve sledovaném období jeden rok jsme také zjistili, že v celém souboru v průměru poklesla NKZO ze vstupní hodnoty 62 písmen na 61,1 písmen (p ) 0,05). Po jednom roce se centrální retinální tloušťka (CRT) snížila v průměru o 63 μm ze 442 μm na 379 μm (p= 0,0124).

V našem souboru jsme po ročním zhodnocení prokázali téměř u 3/4 z celkového počtu očí zlepšení a stabilizaci NKZO u pacientů s DME léčených mikropulzním laserem. Statisticky signifikantního poklesu makulárního edému jsme dosáhli u všech očí sledovaného souboru.

Výsledky potvrzují stabilizaci nálezu po laserovém ošetření.