Charles Explorer logo
🇨🇿

Da'at tvunot: pronikavé poznání rabiho Mošeho Chajima Luzzatta

Publikace na Husitská teologická fakulta |
2018

Abstrakt

Rabi Moše Chajim Luzzatto [1707-1746 (rovněž znám jako RaMCHaL)] jest jedním z největších a nejváženějších židovských myslitelů. Jádro publikace Da'at tvunot: pronikavé poznání rabiho Mošeho Chajima Luzzatta spočívá v překladu Luzzattova pojednání Da'at tvunot (dokončeného roku 1734), jež bylo psáno jako rozhovor mezi duší a Rozumem.

Da'at tvunot představuje jeden z vrcholů tradiční židovské literatury. Snažila jsem se objasnit RaMCHaLův způsob uvažování (užívajíc komprehensivní a podrobný poznámkový systém, beroucí v potaz náboženské, historické a osobní kontexty, ze kterých vyrůstá jedinečný RaMCHaLův přístup.

Této části textu předchází esej nazvaný Rabi Moše Chajim Luzzatto (1707-1746), nabízející vhled do RaMCHaLova života, mesiášského nadšení a sebepochopení, ústícího ve skandál a Luzzattovo vyčerpávající pronásledování. Prostřednictvím rozsáhlých citátů a odkazů nabízím čtenáři též přístup jiným RaMCHaLovým spisům.

Načež navazuje část nazvaná Jednota v rozmanitosti, která se zabývá samotným pojednáním Da'at tvunot a specifickými rysy tohoto myšlenkově hlubokého traktátu.