Charles Explorer logo
🇨🇿

To by bylo, aby Klatovy založeny nebyly aneb Fundací Jana Klatovského a její vztah k Hájkově Kronice

Publikace na Filozofická fakulta |
2018

Abstrakt

Článek se zabývá českým rukopisným prozaickým dílem Fundací aneb Založení a vystavění města Klatov, které roku 1599 napsal Jan Klatovský, pražský měšťan a klatovský rodák. Text předstírá, že je výtahem ze starého rukopisu, jehož autorem měl být první opat klatovského kláštera Rotoman, který měl zase údajně používat záznamy prvního klatovského faráře Votíka.

Dílo popisuje založení a první staletí existence města Klatov podobným způsobem, jako Václav Hájek z Libočan popsal ve své Kronice české (1541) založení jiných českých měst. Článek nejprve představuje tento unikátní text, jeho obsah, jeho autora a dochované rukopisy a kontext jeho vzniku, zejména to, jakou roli v něm mohlo hrát nejdůležitější soudobé dílo pojednávající o české historii, Diadochos Bartoloměje Paprockého z Hlohol (1602). Následně článek charakterizuje žánr Fundací a cíle jejího autora, které silně ovlivnily její jazykovou i kompoziční stránku.

Nakonec jsou analyzovány typy vztahů Fundací k jejímu vzoru, Hájkově Kronice, a také podobnosti a rozdíly mezi těmito dvěma díly z hlediska žánru, kompozice, jazyka a stylu.