Charles Explorer logo
🇨🇿

Vliv organických látek na charakter agregátů tvořených koagulací/flokulací při úpravě vody

Publikace na Přírodovědecká fakulta, Ústřední knihovna |
2018

Abstrakt

Vlastnosti agregátů jako je velikost, porozita, tvar, hustota atd. přímo ovlivňují účinnost jejich separace. Tyto vlastnosti jsou dané podmínkami koagulace/flokulace, především pak charakterem částic látek znečišťujících příměsí (velikost a struktura molekul/částic, velikost a charakter povrchového náboje, hydrofobicita molekul/částic atd.), reakčními podmínkami koagulace (pH, typ a dávka koagulačního činidla atd.) a fyzikálními podmínkami flokulace (intenzita a doba míchání).

Většina doposud publikovaných prací byla zaměřena na popis vlivu intenzity a doby míchání na velikost tvořených agregátů. Nicméně je zřejmé, že složení a struktura znečišťující příměsi ovlivňuje vlastnosti agregátů neméně významně.

V práci je tak popsána nejen závislost velikosti vloček na intenzitě míchání, ale také na charakteru koagulovaných příměsí. Jako modelové látky byly použity organické látky produkované fytoplanktonem (AOM) a kaolinit, které byly koagulovány hlinitými i železitými koagulačními činidly.

Bylo zjištěno, že na charakter agregátů má zásadní vliv přítomnost AOM, jejichž koagulací vznikají rozměrné, porézní agregáty ve srovnání s agregáty vzniklými koagulací kaolinitové suspenze. Jako zásadní se jeví skutečnost, že charakter koagulovaných částic má vliv na průběh závislosti velikosti agregátů na intenzitě míchání a průběh flokulace nelze popsat jednou monotónně klesající exponenciální funkcí, tak jak bylo doposud prezentováno v odborné literatuře.

V závislosti na typu koagulované příměsi byly při určitých gradientech rychlosti pozorovány skokové změny ve velikosti agregátů. Prokázalo se, že počet oblastí skokových změn vlastností suspenze je dána nikoliv změnou intenzity míchání, ale charakterem jednotlivých složek systému a interakcemi mezi nimi.