Diabetes mellitus je metabolické onemocnění zapříčiněné absolutním nebo relativním nedostatkem inzulínu. Hospitalizace pacientů diabetiků jsou častější, provázené více komplikacemi, a tím i protrahované, ve srovnání s nediabetickou populací. Řada pacientů také trpí různou mírou malnutrice, která je sama o sobě závažným rizikovým faktorem mnoha komplikací.
Je tedy nasnadě, že nemalá část diabetiků bude vyžadovat i nějakou formu nutriční podpory. Vzhledem k vysoké prevalenci diabetů a četným komorbiditám, které jej provází, práce s těmito pacienty nemine lékaře snad v žádném klinickém oboru.
Přesto stále panuje mnoho nejasností ohledně přístupu k nutriční podpoře, a zejména pak kompenzaci glykemie, chybí jasná doporučení založená na větších studiích. Hlavním rizikovým faktorem komplikací je hyperglykemie.
K její kontrole můžeme pou žít několik prostředků od režimových opatření po léčbu inzulínem. Velký vliv má také druh podávané nutriční podpory.
Cílem tohoto článku je poskytnout přehled o úskalích nutriční podpory diabetiků a nastínit možnosti řešení. Doporučení zde navrhovaná vycházejí zčásti z dostupných klinických studií a z empirické zkušenosti autorova pracoviště.