Posouzení nutričního stavu pacienta (nutriční screening a vyšetření) a nutriční podpora v perioperačním období mají nezanedbatelný vliv na celkový výsledek chirurgického výkonu, zejména u rizikových osob (geriatričtí a onkologičtí pacienti, pacienti s idiopatickými střevními záněty nebo chronickým katabolizujícím onemocněním). Urychlené zotavení pacientů po operaci ("ERAS" = enhanced recovery of patients after surgery) je jedním ze zásadních cílů perioperační péče.
Z metabolického a nutričního hlediska je klíčové vyhnout se dlouhodobému hladovění před operací, obnovit perorální příjem co nejčasněji, integrovat výživu do celkové péče o pacienta, redukovat faktory vyvolávající katabolismus nebo poškozující gastrointestinální funkce, metabolická kontrola (např. korekce glykemie) a časná mobilizace. Obecné indikace pro nutriční podporu v chirurgii jsou prevence a léčba malnutrice, tj. korekce podvýživy před operací a udržení nutričního stavu po operaci, kdy se očekává období prolongovaného hladovění a/nebo těžkého katabolismu.
Morbidita, délka hospitalizace a mortalita jsou považovány za hlavní parametry hodnotící benefit nutriční podpory. V případě paliativní péče jsou hlavními kritérii zlepšení nutričního stavu a kvalita života.
V další části článku jsou uvedené postupy nutriční přípravy před chirurgickým výkonem u konkrétních typů pacientů a nakonec kazuistika pacienta s Crohnovou nemoci podstupujícího operaci.