Charles Explorer logo
🇨🇿

Současné postavení kortikoidů v regionální anestezii a analgezii

Publikace |
2018

Abstrakt

Kvalitní pooperační analgezie významně přispívá k optimálnímu výsledku chirurgické léčby. Ve snaze zvýšit a prodloužit účinek lokálních anestetik u jednorázových periferních blokád byla studována řada pomocných látek.

Ukazuje se, že perineurální aplikace kortikoidů prodlužuje trvání analgezie a přináší i další benefit - snížení spotřeby opioidů a nižší výskyt nauzey. Nejvíce dat v této indikaci je o dexamethasonu.

Perineurální aplikace kortikoidů však patří v Evropě i v USA do kategorie "off label". Spinální epidurální aplikace kortikoidů je v současné době nejrozšířenějším postupem v oblasti intervenční léčby bolestí zad.

Je to účinná intervenční technika v léčbě bolestí především u hernie disku, radikulární bolesti a u spinální stenózy. Délka účinku je krátká až střednědobá.

Výhodou je cílená aplikace steroidu ke strukturám, jež generují bolest. Pro dobrý efekt léčby je naprosto zásadní správný výběr pacientů a načasování léčby.

Závažné nežádoucí účinky epidurální injekce kortikoidů jsou sice raritní, avšak mohou být fatální. Proto se důrazně doporučuje respektovat zásady bezpečné spinální aplikace.

Ve snaze vyhnout se komplikacím intervence volíme aplikaci nepartikulárních steroidů s podáním testovací dávky. Jakákoliv spinální aplikace steroidů by měla být navigována zobrazovacími metodami v reálném čase.