Charles Explorer logo
🇨🇿

Operační řešení tracheobronchomalacií

Publikace na 1. lékařská fakulta |
2018

Abstrakt

Tracheomalácie a tracheobronchomalácie je onemocnění, která se vyskytují v dětském i dospělém věku. Vždy se jedná o patologický kolaps trachey nebo hlavních bronchů, který je charakterizován zmenšením jejich průsvitu o více jak poloviny příčného průřezu.

Způsobuje tak dynamickou obstrukci dýchacích cest. Příčinou tracheobronchomalácie je difuzní nebo segmentální oslabení tracheální a bronchiální stěny chorobnými procesy.

Může se však jednat i onemocnění vrozené. Pro diagnostiku tracheobronchomalácie je rozhodující bronchoskopické vyšetření, které umožňuje verifikaci dynamické obstrukce dýchacích cest při dechových manévrech v reálném čase, zároveň umožňuje zhodnotit rozsah i tíži postižení.

Další modalitou uplatňující se v diagnostice TBM je dynamická počítačová tomografie. Využití funkčního vyšetření plic v diagnostice TBM je omezené.

Toho času neexistuje uniformní standardizovaný způsob léčby TBM. Specifická farmakologická léčba má své opodstatnění zejména v případě relaxující polychondritidy. Řádně léčeny mají být komorbidity a onemocnění, které mohou tíži malácie zhoršovat, zejména gastroezofageální reflux.

Využít lze i kontinuální přetlak v dýchacích cestách. Lze ho vnímat i jako "přemosťující" léčbu před miniinvazivními metodami.

V současnosti nabývá na významu intervenční bronchologie s implantací tracheálních stentů a chirurgické řešení. V našich dvou kazuistikách prezentujeme chirurgické řešení pomocí zadní membránové tracheobronchoplastiky s použitím prolenové síťky.

Chirurgické řešení u vybraných pacientů se jeví jako účinná metoda, zmírňuje příznaky, zlepšuje funkční stav a kvalitu života.