Charles Explorer logo
🇬🇧

Změny obsahu bílkoviny v mateřském mléce po předčasném porodu

Publication at First Faculty of Medicine, Second Faculty of Medicine, Faculty of Medicine in Hradec Králové |
2018

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Abstract

Cíl studie: Stanovit obsah bílkoviny v mateřském mléce v prvních 2 měsících po předčasném porodu metodou infračervené spektroskopie a porovnat rozdíly vzhledem k míře nedonošenosti. Metodika: Vzorky mateřského mléka byly analyzovány 2x týdně u matek, které porodily mezi 24+0 a 35+6 gestačním týdnem (GT).

Sběr a analýza se ukončovala po 9. týdnu po porodu, při nedostatečné laktaci dříve. Analýza vzorku byla provedena metodou infračervené spektroskopie (přístroj MIRIS AB, Uppsala, Švédsko).

Výsledky: V souboru 225 matek bylo analyzováno 1917 vzorků mléka. Skupina A (24.-30.

GT) obsahovala 969 vzorků, skupina B (31.-35. GT) 948 vzorků.

Koncentrace bílkoviny klesla u skupiny A z hodnoty 1,72 (1,0-5,0) g/100 ml (medián, mezikvartilové rozpětí IQR), u skupiny B z hodnoty 1,65 (1,1-3,6) g/100 ml (medián, IQR) na konci 1. týdne po porodu na průměrnou koncentraci 1,1 (0,9-1,2) g/100 ml (medián, IQR) u obou skupin na konci 3. týdne. Dále byla koncentrace bílkoviny u obou skupin stabilní do konce 9. týdne (průměrná hodnota 1,0 g/100 ml).

Mezi skupinami A a B nebyl po celou dobu sledování zjištěn signifikantní rozdíl v koncentraci bílkoviny. Závěr: Obsah bílkoviny v mateřském mléce matek, které porodily předčasně, není ovlivněn stupněm nezralosti.

Koncentrace bílkoviny klesá v prvních 3 týdnech po porodu. Nízká koncentrace bílkoviny v mateřském mléce i při plné fortifikaci nesplňuje výživové požadavky pro nedonošené novorozence s velmi nízkou porodní hmotností.