Charles Explorer logo
🇨🇿

Nemoci z izokyanátů v západočeském regionu

Publikace na Lékařská fakulta v Plzni |
2019

Abstrakt

Úvod: Izokyanáty jsou chemické látky obsahující takzvanou izokyanátovou funkční skupinu - tj. 1 dusík, 1 uhlík, 1 kyslík. Diisokyanáty obsahují dvě izokyanátové skupiny a používají se v reakcích s vícesytnými alkoholy k výrobě polyuretanů.

Polyuretany jsou nejmasověji vyráběné polymery, ročně se ve světě vyrobí více jak 10 milionů tun těchto látek. Polyuretany jsou využívány v automobilovém průmyslu - jde o komponenty, které snižují hlučnost v automobilech, ale najdeme je i v sedačkách automobilů, volantech, s materiály se pracuje přímo ve firmě, kde montáž probíhá.

Cíl práce: zjistit výši rizika nemoci z povolání způsobené izokyanáty v západočeském regionu. Soubor a metodika: Výzkumný soubor této retrospektivní studie tvořil soubor osob vyšetřených na klinice pracovního lékařství LF UK a FN Plzeň, u kterých byla zjištěna nemoc z povolání způsobená izokyanáty.

Sledované období bylo od roku 1996 do roku 2017, celkem 22 let. Celkem bylo do souboru zařazeno 197 osob, u kterých byla zjištěna nemoc z povolání způsobená izokyanáty . Šlo o onemocnění z chemických látek způsobené izokyanáty jako akutní intoxikace při havárii a o chronická onemocnění typu astma bronchiale a exogenní alergické alveolitidy.

V souboru bylo 95 mužů a 102 žen. Výsledky: Ve sledovaném souboru 197 osob byl průměrný věk, ve kterém byla zjištěna nemoc z povolání 44,71 let, průměrná doba expozice v riziku byla 4,97 let.

Ze sledované skupiny 197osob byl u 178 shodný zaměstnavatel. Vždy šlo o výrobu komponent pro automobilový průmysl.

Astma bronchiale bylo prokázáno u 161 osob, 74 mužů a 87 žen, první onemocnění v tomto souboru bylo prokázáno v r. 1999, k nárůstu onemocnění došlo v r. 2008 při zprovoznění nové výrobní haly s linkou na výrobu protihlukových komponentů do automobilů. V období let 1996 - 2017 bylo zjištěno celkem 158 onemocnění bronchiálním astmatem u tohoto zaměstnavatele, onemocnění bylo zjištěno u 70 mužů a 88 žen v této firmě.

Exogenní alergická alveolitida typu izokyanátové plíce byla zjištěna u 27 osob, 15 mužů a 12 žen. Závěr: Výsledek retrospektivní studie nám ukazuje konkrétního výrobce v západočeském regionu, u kterého vzniklo ve sledovaném období celkem 186 nemocí z povolání, z toho 158 onemocnění bronchiálním astmatem.

Bohužel ve sledovaném období nedošlo k poklesu nově vzniklých nemocí z povolání v dané firmě. Podařilo se zajistit kvalitnější lékařské vyšetření u vstupních prohlídek do této firmy.

Stavební úpravy a to především oddělení rizikových pracovišť do menších dílen, se nepodařilo realizovat.