Výskyt potravinové alergie v posledních desetiletích významně narůstá. V současnosti je její prevalence 6-8% u dětí a 3-4% u dospělých.
Standardní péče o pacienty s potravinovou alergií v současné době zahrnuje doporučení diety, edukaci a vybavení pohotovostní medikací včetně autoinjektoru s adrenalinem. Přes eliminační dietu však nejsou vyloučeny závažné reakce v důsledku náhodného požití daného alergenu.
Alergen specifická imunoterapie potravinové alergie byla v průběhu posledních let intenzivně zkoumána. Možnosti alergenové imunoterapie potravinové alergie (AIT) zahrnují orální, sublinguáln í, epikutánní nebo subkutánní aplikaci nativního nebo modifikovaného alergenního proteinu.
Imunoterapie spočívá v aplikaci postupně stoupajících dávek alergenu s cíle zvýšení prahové dávky reakce během léčby a v některých případech i s navozením trvalé neodpovídavosti (tolerance). Orální imunoterapie (OIT) má vyšší efekt než sublinguální nebo epikutánní AIT.
Podle aktuálních doporučení Evropské akademie alergologické a klinické imunologie (EAACI) je OIT doporučována jako možnost léčby s cílem zvýšení prahových dávek reakce u dětí s perzistující alergií na kravské mléko, slepičí vejce a arašídy od věku 4-5 let.