Charles Explorer logo
🇬🇧

Evaluating the nutritional condition in complex diagnostics and management of geriatric frailty

Publication at First Faculty of Medicine |
2018

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Abstract

Stárnutí je komplexní děj zahrnující anatomické i fyziologické změny orgánů včetně snižování funkčních orgánových rezerv, přičemž dynamika těchto změn může být variabilní. Přidružené chronické choroby či onemocnění akutně vzniklá mohou tyto procesy významně urychlit a vést k rozvoji geriatrické křehkosti - multikauzálně podmíněnému poklesu potenciálu zdraví.

Jedním z klíčových faktorů akcelerujících rozvoj geriatrické křehkosti, je karenční výživa, a to jak ve smyslu kvantitativním, tak i kvalitativním. Poruchy výživy ve stáří jsou velmi časté a po osmdesátém roce života trpí určitým stupněm podvýživy téměř každý geriatrický pacient.

U většiny nutričně rizikových pacientů nově přijatých k hospitalizaci podvýživa, pokud není včasně diagnostikována, nadále progreduje. Je-li takovým rizikovým pacientem křehký senior, následky mohou být fatální.

Cílem předkládané práce bylo dokumentovat nutriční stav a celkovou zdatnost, popřípadě křehkost pacientů starších 60 let hodnocenou testovou baterií SPPB a ověřit vztah geriatrické křehkosti a stavu výživy.