Anafylaxe je rychle nastupující závažná alergická reakce. Jednou z jejích nejčastějších příčin jsou potravinové alergeny.
Typickými příznaky jsou urtikárie, angioedém, dušnost a hypotenze, které se objevují krátce po požití alergenu u senzibilizovaného pacienta. Senzibilizace na potravinové alergeny se děje nejčastěji cestou přes gastrointestinální trakt.
Typickými alergeny jsou bílkovinné složky potravin. Kromě bílkovinných alergenů se však dle nových poznatků mohou etiologicky uplatňovat také cukerné složky.
Příkladem je disacharid galaktóza-alfa-1,3-galaktóza (alfa-gal), který je součástí glykoproteinů a glykolipidů červeného masa neprimátních savců. Jedná se o neobvyklou formu senzibilizace související s předchozím přisátím klíštěte, jejímž důsledkem je opožděná IgE mediovaná anafylaktická reakce na savčí (červené) maso.
Příznaky této potravinové alergie nastupují 3-6 hodin po konzumaci. Senzibilizace na alfa-gal může být spojená také se zkříženou reaktivitou na jiné alergeny.
Na našem pracovišti byl vyšetřen pacient s anamnézou mnohočetného přisátí klíštěte a anafylaktickou reakcí několik hodin po konzumaci vepřových ledvinek, u něhož se prokázala senzibilizace na ala-gal.