Žlučové kyseliny jsou sloučeniny s mnoha funkcemi v játrech a dalších částech gastrointestinálního traktu. Kromě dlouho známé schopnosti žlučových kyselin tvořit micely a pomáhat při trávení a vstřebávání lipidů ve střevě, jsou ostatní (ale neméně důležité) vlastnosti těchto molekul stále zanedbávány.
Mezi pleitropní účinky žlučových kyselin patří regulace homeostázy cholesterolu, antimikrobiální vlastnosti a nové funkce objevené v posledních desetiletích. Zdá se, že pojem žlučových kyselin jako sloučenin důležitých zejména pro jejich fyzikálně-chemické vlastnosti, by měl být přehodnocen a musíme zdůraznit význam žlučových kyselin jako struktur s hormonálními funkcemi.
Molekuly žlučových kyselin mají navíc neobvykl é vlastnosti, které je předurčují pro atraktivní návrhy léčiv, jako vektory pro dodávání účinných látek, produkci chirálních sloučenin, dendronů nebo dokonce fotorezistentní molekuly pro mikroobvody.