Charles Explorer logo
🇨🇿

Diagnostika akutních poruch acidobazické rovnováhy

Publikace na 3. lékařská fakulta |
2019

Abstrakt

Tradičním způsobem diagnostiky akutních acidobazických poruch je analýza stavu bikarbonátového pufračního systému, ve kterém je pH funkcí poměru [HCO3-] a pCO2 a který vytváří podklad pro třídění poruch na respirační a metabolické a který definuje pojem kompenzace. Využití principu elektroneurality vhodně doplní tradiční přístup při analýze kombinovaných poruch a lze jej zjednodušit tak, aby byl využitelný jen za použití mentální aritmetiky.

Prostor vymezený rozdílem silných kationtů a aniontů (který lze v praxi zjednodušit na [Na+]-[Cl-]) je obsazen negativními náboji na albuminu a [HCO3-]. Z toho lze vyvodit, že snížení [Na+]-[Cl-] rozdílu ( 36 mM) k alkalóze.

Při konstantním [Na+]-[Cl-] rozdílu vede pokles koncentrace albuminu ke zvýšení [HCO3-], a tím k alkalóze. Pokud je součet negativních nábojů na albuminu (3 mM na 10 g/l) a [HCO3-] menší než rozdíl koncentrace silných iontů, musí být přítomen silný neměřený aniont.

V článku je demonstrováno praktické využití tohoto simplifikovaného kvantitativního přístupu k diagnostice komplexních poruch acidobazické rovnováhy.