Rakovina prsu má dobře zdokumentované rizikové faktory. Obezita a změny metabolismu lipidů jsou jejich důležitými součástmi, zejména u žen po menopauze.
Došlo ke změně metabolismu rakovinných buněk. Převládá vyšší de novo syntéza mastných kyselin (FA).
Tento proces vede ke zvýšenému množství monoenových mastných kyselin (MUFA) v membránách rakovinných buněk s dalšími důsledky, jako je změna tekutosti membrány a změna raftů membrány. Ovlivňuje signální dráhy vedoucí k protumorogenním procesům.
Existuje také mnoho epidemiologických studií o vlivu dietních intervencí za použití polynenasycených mastných kyselin (PUFA) n-3 a n-6 na riziko rozvoje rakoviny prsu. Polynenasycené mastn é kyseliny n-3 modulují procesy snižující růst buněk rakoviny prsu.
Polynenasycené n-6, nasycené a mononenasycené FA mají spíše opačný účinek na růst a vývoj rakoviny. Naše studie s pacienty s rakovinou prsu ukázala typické výsledky v tom, že u pacientů s rakovinou prsu dochází ke zvýšení nasycených mastných kyselin a ke snížení PUFA n-3.
Toto zjištění podporuje hypotézu o významu zvýšeného příjmu PUFA n-3 v potravě pro prevenci rozvoje rakoviny prsu.