Prevalence potravinové alergie v posledních desetiletích významně narůstá. Cílem práce je shrnutí současných poznatků týkajících se epidemiologie, patogeneze, diagnostiky a léčby.
Správná identifikace konkrétních fenotypů a endotypů potravinové alergie může zlepšit náš přístup k léčbě. Fenotyp i endotyp potravinové alergie vznikají na základě interakce genotypu, epigenetických změn a vlivů prostředí.
Diagnóza potravinové alergie je založena na zhodnocení anamnézy, průkazu senzibilizace včetně molekulární diagnostiky a provedení expozičních testů. V současné době je studována možnost prevence potravinové alergie, zejména na poli časného zavádění příkrmů v kojeneckém období.
Intenzivní výzkumy jsou prováděny na poli alergenové imunoterapie potravinové alergie. Orální imunoterapie má větší efekt než terapie sublingvální nebo epikutánní.
Podle aktuálních doporučení EAACI je OIT doporučována jako možnost léčby s cílem zvýšení prahových dávek reakce u dětí s perzistující alergií na kravské mléko, slepičí vejce a arašídy od věku 4-5 let.