Histaminová intolerance je způsobena nerovnováhou mezi hromaděním a odbouráváním histaminu. Může mít řadu příčin a jde buď o stav dočasný, spojený s jinými zdravotními komplikacemi, typicky s poškozením epitelu tenkého střeva, nebo stav trvalý, geneticky podmíněný, který vyžaduje celoživotní úpravu stravy v kombinaci s léčbou antihistaminiky, případně perorálním kromoglykanem.
Genetické testy by měly být indikov ány se záměrem určit příčinu histaminové intolerance. V současnosti je genetické testování zaměřeno hlavně na aktivitu enzymu DAO, která je asociována s histaminovou intolerancí, ale nelze ho použít k predikci rozvoje histaminové intolerance.
Testování umožňuje rozlišení geneticky podmíněné histaminové intolerance od stavů, kdy jsou stejné klinické symptomy vyvolány jinými příčinami. Je pravděpodobné, že další výzkum a celogenomová analýza umožní lepší pochopení genetických příčin histaminové intolerance a využití genetických metod pro plnohodnotnou predikci této poruchy.
Lepší pochopení genetiky histaminové intolerance umožní také formulovat hypotézu o evoluční příčině, která může souviset s rolí histaminu při obraně proti parazitárním infekcím.