Charles Explorer logo
🇬🇧

Pacient s chronickým onemocněním ledvin z pohledu nutričního terapeuta VFN v Praze

Publication at First Faculty of Medicine |
2019

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Abstract

Dietní terapie se zásadně liší u tří základních skupin onemocnění. Péče o pacienty s akutním onemocněním ledvin probíhá za hospitalizace.

Do nutriční ambulance přicházejí pacienti s chronickým onemocněním ledvin (CKD), a to jak v rámci dialyzační, tak i konzervativní léčby. Nutriční péče o pacienty s CKD je komplexní, systematická a dlouhodobá.

Preventivně i terapeuticky ovlivňuje více faktorů zároveň. Mezi základní mikro a makroživiny, které jsou středem zájmu nutričního terapeuta, patří: bílkoviny, draslík, fosfor a sodík.

Většinou je třeba dietu přizpůsobit dalším přidruženým onemocněním, jako je diabetes mellitus 2. typu, obezi-ta či malnutrice. Na Klinice nefrologie VFN je pacient k nutriční péči indikován svým nefrologem.

Ten zároveň určuje některé parametry diety, jako jsou množství bílkovin, tekutin, draslíku či fosforu. Pacient je také instruován, jak zaznamenat třídenní jídelníček do připravené ša-blony.

Tento zápis se po propočtu nutriční terapeutkou stává podkladem pro konzultaci. Změny v jídelníčku jsou s každým pacien-tem domlouvány individuálně, podle jeho možností a preferencí, což zvyšuje dlouhodobou adherenci k dietě.

Nedílnou součástí je i dobrý vzájemný vztah, díky kterému nutriční terapeut od pacienta získá pravdivé informace o dodržování režimu. Na konci kon-zultace jsou pacientovi předány přehledné edukační materiály.

Dále pak probíhají pravidelné kontroly zápisu jídelníčku a individuální nutriční konzultace v rozmezí šesti týdnů.