Charles Explorer logo
🇨🇿

Zajištění logopedické intervence u seniorů v pobytových zařízeních

Publikace na Pedagogická fakulta |
2017

Abstrakt

Příspěvek seznamuje s hlavními výsledky výzkumného šetření, které se uskutečnilo v roce 2016 v rámci zpracování stejnojmenné diplomové práce, realizované na Katedře speciální pedagogiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Hlavním cílem výzkumu bylo zjistit, jakým způsobem je zajištěna logopedická intervence u seniorů v domovech pro seniory v České republice.

Jako dílčí cíle si řešitelky stanovily především zjistit, jaká je míra pokrytí domovů pro seniory zajištěním logopedické intervence, jak je logopedická intervence hrazena, tj. kdo ji zajišťuje, jaké jsou postoje představitelů domovů pro seniory k potřebnosti logopedické intervence u seniorů a jaké jsou z pohledu představitelů domovů pro seniory nejčastější důvody neposkytování logopedické intervence v těchto zařízeních. Těžiště výzkumu ve vztahu ke stanoveným cílům představovalo kvantitativní šetření, založené na datech shromážděných s pomocí dotazníků distribuovaných elektronicky do všech domovů pro seniory v České republice.

Sběr dat proběhl v období od listopadu 2015 do ledna 2016. Výsledky výzkumu mohou být přínosné zejména pro identifikaci silných a slabých míst zajišťování logopedické intervence v domovech pro seniory v České republice a pro hledání cest, jak současný stav zlepšit.