Charles Explorer logo
🇨🇿

Zařízení pro řízený osvit piva v uzavřené láhvi pro vyvolání světelného poškození piva za účelem ocenění jeho náchylnosti k tomuto druhu poškození

Publikace

Abstrakt

Zařízení umožňuje osvítit pivo v uzavřené láhvi světelným zářením vhodného definovaného spektrálního složení a definované intenzity po definovanou dobu. Zařízení současně umožňuje zaznamenat před osvitem a po osvitu , případně v průběhu osvitu či v intervalech mezi jednotlivými dílčími osvity změny optických parametrů, které jsou způsobeny osvitem.

Optickými parametry, které jsou ovlivněny osvitem jsou buď transmitance v oblasti u 445 +/- 25 nm nebo luminiscence s emisní délkou 520 +/- 25 nm buzená v oblasti 445 +/- 25 nm. Z velikosti změn těchto parametrů po definovaném osvícení lze zprostředkovaně usuzovat i na náchylnost piva v dané láhvi k poškození jeho senzorických vlastností v důsledku osvitu světelným zářením.

Zařízení je provedeno tak, že sestává z pouzdra válcového tvaru, do jehož středu se umístí zkoumaná láhev s pivem. Na vnitřní straně pouzdra jsou umístěny světelné samolepicích pásků LED, které jsou navinuty spirálovitě nad sebou.

LED jsou zvoleny tak, aby jimi vyzařované světlo obsahovalo spektrální složku mezi 400-500 nm - jde o širokopásmové LED s centrální vlnovou délkou 450 +/- 10 nm. Světelné zdroje jsou napájeny z budicího elektronického zdroje.

Osvitu konstantním světelným tokem je řízeně realizován po definovaný časový interval. Na ose procházející středem láhve jsou oproti sobě umístěny vysílač sondujícího záření a optický přijímač.

Vysílač vyzařuje světlo o vlnové délce 445 +/- 25 nm , které optikou upraveno do kolimovaného svazku. Tento svazek je po průchodu lahví s pivem fokusován v průchodce s optikou a po dopadá na optický přijímač, jehož výstupní signál je zpracován v elektronickém bloku.

Aby se zamezilo případnému ohřevu piva v láhvi teplem uvolňovaným ze světelných zdrojů, tvoří dno válcového pouzdra kovová mřížka, pod kterou je umístěný větrák vytvářející proud vzduchu, který láhev ochlazuje.