Charles Explorer logo
🇨🇿

28 Výživa u potravinové alergie a potravinové intolerance

Publikace na 3. lékařská fakulta |
2019

Abstrakt

Potravinová alergie a potravinová intolerance patří mezi významné faktory alergické epidemie 21. století. Obvykle jako první vyprovokuje systémovou imunopatologickou reakci organismu, čímž způsobí obávaný imunologický proces, alergický zánět.

Nekontrolovanému šíření tohoto zánětu z jednoho orgánu na druhý se říká alergický pochod. Potravinová alergie tak jako první startuje pomyslnou i reálnou štafetu budoucím nosičům atopického ekzému, alergické rýmy nebo alergického astmatu.

Pravděpodobně také prolomila křehkou imunologickou toleranci pěti procent české populace, usiluje o zdomácnění alergického zánětu v jejích bariérách, zejména v kůži i ve sliznicích. Trvalá zátěž nepoznaného, a tím i neléčeného potravinového alergika dříve či později ovlivní základní atributy zdraví - optimální růst, optimální vývoj a optimální kvalitu života.

Kapitola se z pohledu nutričního terapeuta podrobně věnuje mimojiné dietním opatřením pro specifické potraviny pro různé věkové skupiny, projevům alergických reakcí na potravinu, alternativním výživovým náhradám, úprav jídel, vzorovým doporučením výživy.