Od vydání poslední publikace věnované potravinové alergii, která byla určená pro odbornou i širokou veřejnost, uběhlo více než dvanáct let. Pacienti, jejich rodiny i pilní zvědavci si zaslouží knížku novou, obohacenou jak o nejnovější vědecké poznatky, tak o praktické vědomosti nejzkušenějších lékařů oboru české alergologie a klinické imunologie.
Je nejvyšší čas pro aktualizaci novinek i opuštění mýtů. Potravinová alergie - podporovaná svou sestrou potravinovou intolerancí - patří bez nadsázky mezi klíčové hráče alergické epidemie 21. století.
Obvykle jako první vyprovokuje systémovou imunopatologickou reakci organismu, čímž způsobí obávaný imunologický proces, alergický zánět. Nekontrolovanému šíření tohoto zánětu z jednoho orgánu na druhý se říká alergický pochod.
Potravinová alergie tak jako první startuje pomyslnou i reálnou štafetu budoucím nosičům atopického ekzému, alergické rýmy nebo alergického astmatu. Pravděpodobně také prolomila křehkou imunologickou toleranci pěti procent české populace, usiluje o zdomácnění alergického zánětu v jejích bariérách, zejména v kůži i ve sliznicích.
Trvalá zátěž nepoznaného, a tím i neléčeného potravinového alergika dříve či později ovlivnízákladní atributy zdraví - optimální růst, optimální vývoj a optimální kvalitu života.