Charles Explorer logo
🇨🇿

Prevence kardiovaskulárních projevů aterosklerózy v primární péči o děti a adolescenty

Publikace na Lékařská fakulta v Plzni |
2020

Abstrakt

Celkový výskyt nemocí srdce a cév v dětském věku není přesně znám. Z hlediska práce praktických dětských lékařů je významná časná detekce a péče o děti s "kritickými srdečními vadami", prevence náhlých kardiovaskulárních úmrtí v souvislosti se sportovními aktivitami a prevence akcelerované aterogeneze.

Ateroskleróza má z pediatrického hlediska několik významných vlastností. Její rizikové vlastnosti jsou u dětí dobře definovatelné a vhodnými postupy modifikovatelné.

V roce 1986 byla při Dětské klinice Fakultní nemocnice v Plzni ustavena ordinace pro děti a adolescenty zatížené zvýšeným stupněm kardiovaskulárního rizika. Šlo o spolupráci mezi plzeňskými kardiology a pediatry. Od roku 1992 probíhá primární prevence aterosklerozy v dětském věku v ordinacích PLDD v České republice podle dokumentu Pracovní skupiny pro prevenci aterogeneze u dětí České pediatrické společnosti JEP, který se stal podkladem nařízení vlády ČR č. 216/1992 Sb., a kterým se vydává Zdravotní řád a provádějí některá ustanovení zákona ČNR č.550/1991 Sb. se zaměřením na tyto rizikové faktory ICHS: pozitivní rodinná kardiovaskulární anamnéza, nadváha a obezita, arteriální hypertenze a kuřáctví.