Charles Explorer logo
🇨🇿

Účinnost a bezpečnost urgentní mikrochirurgické embolektomie při selhání intravenózní trombolýzy a mechanické trombektomie u pacientů s akutním ischemickým iktem - protokol systematického review

Publikace na Lékařská fakulta v Plzni, 1. lékařská fakulta |
2020

Abstrakt

Úvod: Intravenózní trombolýza (IVT) podaná v okně 4,5 h od počátku příznaků je léčbou první volby akutní ischemické CMP (iCMP). V případě akutního uzávěru velké mozkové cévy vede IVT k časné kanalizaci střední mozkové tepny (a. cerebri media; ACM) pouze ve 13-33 % případů.

Endovaskulární mechanická trombektomie (MT) během 6 h od počátku symptomů signifi kantně zvyšuje úspěšnost rekanalizace a zlepšuje výsledný klinický stav pacientů. V indikovaných případech a pokud nejsou kontraindikace, MT následuje IVT.

Tato kombinovaná terapie jako léčba druhé volby je nejlepší dostupná léčba akutní iCMP s uzávěrem ACM. Mikrochirurgická embolektomie (ME) je diskutovanou léčbou třetí volby u pacientů s akutní iCMP a okluzí ACM po selhání MT.

Cílem tohoto review je zhodnocení účinnosti a bezpečnosti ME u pacientů s akutní iCMP při okluzi ACM a selhání IVT a MT v časovém okně 8, 16 a 24 h od začátku symptomů. Metodika: Iniciální vyhledávání bude provedeno v databázích MEDLINE a EMBASE.

Komprehenzivní systematické vyhledávání bude zahrnovat relevantní databáze jak pro publikované zdroje (MEDLINE, EMBASE, BMC, Cinahl, Scopus, a WoS), tak nepublikované zdroje literatury (Open Grey, MedNar, Cos Conference Papers Index a ProQuest). Na základě metodologie Joanna Briggs Institute, dva autoři systematického review nezávisle na sobě nejprve zanalyzují názvy, souhrny a texty identifi kovaných literárních zdrojů a posléze kriticky zhodnotí metodologickou kvalitu relevantních studií a provedou extrakci dat pomocí standardizovaných nástrojů.

Extrahovaná data budou syntetizována narativně, vč. specifi kace typu intervence, charakteristiky cílové skupiny a typu výstupů. K detekci publikačního zkreslení bude použito funnel plot (trychtýřového grafu).