Charles Explorer logo
🇨🇿

Zdravotní konsekvence veganské stravy u dětí a dospívajících

Publikace na 3. lékařská fakulta |
2020

Abstrakt

Popularita alternativních výživových směrů, mezi které patří i veganství, v 21. století značně roste. Mezi důvody omezení spotřeby živočišných produktů patří dle průzkumů především etická otázka a snaha o environmentálně udržitelný způsob života.

Změna jídelníčku s vyloučením živočišných složek je také laiky i některými odborníky považována u dospělých za vhodný preventivní prostředek ke snížení výskytu některých civilizačních onemocnění. Tento trend začíná v dnešní době častěji zasahovat i do populace pediatrické.

Vyloučení všech živočišných složek potravy však může přinášet významná rizika - především nedostatek určitých mikro- a makronutrientů. Mezi rizikové mikronutrienty patří především vitamin B12, vitamin D, jód, zinek, vápník, železo a n-3 mastné kyseliny.

V případě makronutrientů je rizikem nedostatečný přívod bílkovin a energie. Doporučené postupy, které se týkají veganské stravy v dětském věku, se diametrálně liší.

Pracovní skupiny pro výživu ve Francii a Německu nedoporučují veganskou stravu u dětí a dospívajících pro možné výše zmíněné nutriční deficity. Na druhé straně stojí Itálie a Spojené státy americké, jejichž doporučené postupy považují pestrou a vyváženou veganskou stravu za adekvátní alternativu k té konvenční za předpokladu pravidelné suplementace.