Charles Explorer logo
🇨🇿

CT hrudníku jako nástroj k odlišení covid-19 pneumonie, komunitní pneumonie a ostatních patologických stavů v době pomalu probíhající epidemie

Publikace na Lékařská fakulta v Plzni |
2020

Abstrakt

Cíl: SARS-CoV-2 infekce se manifestuje jako COVID-19 pneumonie, použití výpočetní tomografie (CT) je diskutováno zejména kvůli argumentaci proti - možnost šíření infekce na zdravotnický personál nebo na jiné nemocné - a insuficience detekce SARS-CoV-2 infekce jen na základě CT. Cílem studie bylo vyzkoušet použití k personalizované diagnostice u nemocných s podezřením na COVID-19.

Metodika: CT hrudníku bylo provedeno u 310 nemocných s podezřením na onemocnění COVID-19 v období března dubna 2020 v době pomalého vývoje epidemie v České republice, všichni měli provedeni následně PCT test k potvrzení virové infekce SARS-CoV-2. Porovnáním s PCR testem a do 1 týdne dostupnými dalšími mikrobiologickými testy byla hodnocena senzitivita, specificita, pozitivní a negativní prediktivní hodnota, dále byla sledována role leukocytózy při posouzení nálezu, který byl z CT hodnocen jako podezřelý z COVID-19.

Současně týdenní interval sledování byl využit také ke sledování, zda nemocný nebyl znovu přijat do nemocnice nebo zda nedošlo k infekci personálu. Výsledky: Bylo dosaženo senzitivity 93,75 %, specificity 94,60 %, pozitivní prediktivní hodnoty 66,67 %, negativní prediktivní hodnoty 99,25 %, přesnosti 94,52 %.

Přidáním leukocytózy k hodnocení podezřelých CT nálezů se specificita zvýšila na 99,64 %, pozitivní prediktivní hodnota 96,77 %, negativní prediktivní hodnota 99,28 %, přesnost 99.03 %. V celém sledovaném období byl zaznamenán pouze jediný případ opakované hospitalizace s následně potvrzeným onemocněním COVID-19 po předchozím negativním nálezu.

Nebyl zaznamenán přenos infekce SARS-CoV-2 mezi pacienty nebo mezi pacientem a personálem. Závěr: Vysoká negativní prediktivní hodnota CT hrudník jednoznačně přispěla k časné identifikaci velké skupiny nemocných s nízkým rizikem, že trpí COVID-19 pneumonií, a to dovolilo je umístit mimo pro COVID-19 rezervovaná oddělení, přídatnou hodnotou bylo také možnost identifikovat onemocnění jiná než COVID-19, a vysvětlit tak jejich symptomy.

CT hrudníku tak přispělo k personalizované a prediktivní diagnostice COVID-19 pneumonie.