Charles Explorer logo
🇨🇿

K 30. VÝROČÍ ÚMRTÍ ČESKÉHO CÍRKEVNÍHO HISTORIKA EVROPSKÉHO VÝZNAMU AMEDEA MOLNÁRA (1923 - 1990)

Publikace na Husitská teologická fakulta |
2020

Abstrakt

Významný český historik protestantské církve, profesor Amedeo Molnár (1923-1990) pocházel z česko-italské rodiny. Po válce vstoupil do českobratrské církve evangelické a studoval na Husově československé protestantské teologické fakultě v Praze, na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a na protestantské teologické fakultě Univerzity ve Štrasburku ve Francii.

V letech 1957 až 1961 pracoval jako tajemník redakční komise spisů Jana Husa (Opera Omnia) na Československé akademii věd. V roce 1962 se jako řádný profesor vrátil na Komenského fakultu.

Od roku 1964 působil také jako profesor na valdenské teologické fakultě v Římě. Působil na fakultě Univerzity Komenského a v Římě až do své smrti.

Snad největším Molnárovým přínosem je zcela originální periodizace reformace a její skutečné vymezení. Reformace podle Molnára neznamená reformaci v 16. století, ale také reformační úsilí mezi 12. a 16. stoletím, které vychází z Písma a řídí se Kristovým zákonem (Lex Christi).

Rozděluje reformaci na dvě vlny - takzvaná první reformace začíná valdenskými a vrcholí husitským hnutím. Druhá vlna - takzvaná druhá reformace, je podle jeho vnímání evropská reformace v 16. století.

Pro zahrnutí jednotlivých jevů do reformačního hnutí hrála pro Molnára důležitou roli také eschatologie. Molnár vydal světoznámou monografii "Valdenští - evropská dimenze jejich vzdoru" (1973), která vyšla v celkem pěti jazykových verzích.

Byl redaktorem Husových latinských spisů, z nichž mnohé přeložil do češtiny - mimo jiné Husova hlavní práce "De Ecclesia".