Charles Explorer logo
🇨🇿

Vztahy mezi echokardiografickými veličinami a glomerulární a tubulární funkcí ledvin u kardiologických pacientů

Publikace na Lékařská fakulta v Plzni, 2. lékařská fakulta |
2020

Abstrakt

Východisko a cíl: Těsná spojitost mezi poruchami srdeční a ledvinové funkce je podmíněna řadou společných patofyziologických dějů. Cílem studie je studium vztahů mezi echokardiografickými ukazateli systolické a diastolické funkce levé komory a jejich dopadem na glomerulární a tubulární funkci ledvin.

Metody: U 167 podrobně kardiologicky vyšetřených jedinců (133 mužů, 34 žen, průměrného věku 62 roků), bez primárního onemocnění ledvin, jsme v prospektivní studii porovnali echokardiografické nálezy s parametry glomerulární a tubulární funkce ledvin. U všech pacientů jsme vyšetřili koncentrační schopnost ledvin po aplikaci argininu vasopresinu.

Výsledky: U kardiologických pacientů existuje přesvědčivá vazba mezi echokardiografickými veličinami a funkční schopností dvou základních segmentů nefronu, tj. glomerulů a tubulů. Echokardiografické veličiny charakterizují systolickou a diastolickou funkci srdce byly ve významném vztahu jak ke glomerulární filtraci, tak ke koncetrační schopnosti ledvin.

S klesající ejekční frakcí levé komory srdeční klesala jak glomerulární filtrace, tak maximální koncentrační schopnost ledvin. Z parametrů diastolické srdeční dysfunkce signalizovaly snížení glomerulární filtrace i koncentrační schopnosti nejčastěji: A (vrcholová rychlost plnění levé komory v pozdní diastole), Ea (rychlost pohybu mitrálního prstence v časné diastole) a E/A (E je vrcholová rychlost plnění levé komory v časné diastole).Veličiny E a DT (decelerační čas) byly spojeny s poruchou renální funkce jen ojediněle.

Ze strukturálních echokardiografických veličin jsme prokázali vztahy jen mezi eGFR-cystatin c a velikostí levé síně a ESD (diametr levé komory na konci systoly). Koncentrační schopnost ledvin byla tím menší, čímvětší byla levá síň.

Při odchylkách echokardiografických známek systolické a diastolické srdeční dysfunkce se glomerulární filtrace i maximální koncentrační schopnost ledvin snižovaly souběžně. V rámci kardiorenálního syndromuje cystatin C a eGFR z něho odvozená citlivějším korelátem současné poruchy ledvin než S-kreatinin a eGFR-MDRD.

Závěr: Echokardiografické známky porušené systolické i diastolické funkce jsou provázeny jak sníženou glomerulární filtrací, tak koncentrační schopností ledvin. Cystatin C by měl být rutinně stanovován u pacientů s kardiorenálním syndromem.