Charles Explorer logo
🇨🇿

Inzulínová sekrece a senzitivita u mužů středního věku v iniciálním stadiu diabetes mellitus 2. typu (hodnocená metodou "minimálního modelu")

Publikace na 2. lékařská fakulta |
1993

Abstrakt

Cílem práce bylo otestovat metodu minimálního modelu založenou na počítačovém vyhodnocení parametrů (hladina cukru v krvi, hladina inzulínu v krvi) získaných při intravenózním glukózovém tolerančním testu s častým odběrem vzorků, při vyšetřování homeostázy inzulínové glukózy u pacientů v počáteční fáze diabetu typu II. Autoři zkoumali kontrolní skupinu 8 zdravých mužů, průměrný věk 43,6 let, BMI 24,7 a skupinu 7 mužů s diabetem typu II, průměrný věk 46,7 let, BMI 31,37.

Indexy (phi 1 a phi 2 - první a druhá fáze sekrece inzulínu, účinnost SG-glukózy, SI-citlivost na inzulín) byly získány vyhodnocením výsledků pomocí programu pro osobní počítač PC AT. U mužů kontrolní skupiny autoři zaznamenali následující hodnoty: phi 1 5,80 +/- 1,26 mikroU / ml x min / mg / dl, phi 2 6,43 +/- 5,15 mikroU / ml x min-2 / mg / dl, SG 0,016 +/- 0,010 min-2.

Pacienti s diabetem byli rozděleni s ohledem na první fázi vylučování inzulínu do dvou skupin: první (n = 4) zahrnuje ty, kde je první fáze minimální (phi 1 = 0,80 +/- 0,68 mikroU / ml x min / mg / dl, phi 2 = 33,41 +/- 19,06 mikroU / ml x min-2 / mg / dl, ve druhé skupině jsou ty (n = 3), kde je udržován první stupeň sekrece inzulínu phi (1 12,23 +/- 5,51 mikroU / ml x min-2 / mg / dl, phi 2 7,77 +/- 4,98 mikroU / ml x min-2 / mg / dl). Druhá fáze sekrece inzulínu u subjektů první skupiny je ve srovnání s kontroly, významně vyšší (p <0,05).