Charles Explorer logo
🇨🇿

Nabídka ukrajinské migrační pracovní síly a její poptávka v Česku

Publikace na Přírodovědecká fakulta, Ústřední knihovna |
2021

Abstrakt

Článek propojuje zjištění na Ukrajině, kde byly u potenciálních migrantů do Česka (a Evropské Unie) zkoumány příčiny a organizace plánované migrace, kvalitativní charakteristiky migrantů a jejich očekávání od migrace, s výsledky šetření v českých podnicích z hlediska poptávky po pracovní síle a zaměstnávání cizinců v Česku. Výzkum je založen na čtyřech výzkumných aktivitách, dvou (dotazníkové šetření migrantů a interview s experty) realizovaných na Ukrajině a dvou (dotazníkové šetření a interview z řad seniorních manažerů a zástupců personálních oddělení) v českých průmyslových podnicích.

Výsledky ukazují stále vysokou migrační atraktivitu Česka především na Zakarpatské Ukrajině, dále dominantní roli sociálních sítí příbuzných a známých při zařizování práce v zahraničí, a naopak velmi nízkou atraktivita náborových agentur. Registrace dokumentů a zisk pracovního víza jsou nejvýznamnější překážky v plánování migrace do Česka.

Ukrajinská migrace směřuje převážně na sekundární trh práce, a to i přesto, že v průmyslových podnicích v Česku existuje největší podíl na podnikové poptávce po pracovnících ve zpracovatelském průmyslu v profesní skupině kvalifikovaných dělníků. V článku je rovněž prezentován nástroj, který pomáhá zaměstnavatelům/podnikům vytipovat problémy jejich pracovníků-cizinců v různých dimenzích integrace.

Příspěvek také specificky rozvíjí poznání vývoje Česka v rámci konceptu tzv. migračního cyklu.