Charles Explorer logo
🇨🇿

Přínos provedení mikrofraktur acetabula při artroskopické terapii chondrálních defektů u femoroacetabulárního impingement syndromu: dvouleté výsledky multicentrické prospektivní randomizované studie

Publikace na Lékařská fakulta v Plzni, 2. lékařská fakulta |
2021

Abstrakt

ÚČEL STUDIE Dvouleté klinické výsledky multicentrické prospektivní randomizované studie u pacientů s artroskopicky léčeným syndromem Femoro - acetabular Impingement a současně provedenou mikrofrakturou pro chondrální léze acetabula stupně IV. MATERIÁL A METODY Studie hodnotila skupinu 55 pacientů z původně zařazených 92 pacientů se základní diagnózou syndromu FAI s intraoperačně potvrzenou acetabulární chondropatií stupně IV do velikosti 4 cm2, kteří podstoupili komplexní artroskopii kyčle (korekce strukturální deformace typu vačky a / nebo klešťového typu, refrakce mozku nebo částečná resekce mozku atd.) prováděné dvěma zkušenými chirurgy.

Pacienti byli randomizováni peroperačně pomocí metody uzavřené obálky do dvou skupin. Ve skupině 1 (31 pacientů) byly provedeny mikrofraktury pro chondrální defekty, zatímco ve skupině 2 byli pacienti podrobeni pouze defektní debridementní proceduře.

Studovaná skupina zahrnovala celkem 7 profesionálních a 48 rekreačních sportovců (33 mužů a 22 žen), s průměrným věkem 34,4 ve skupině 1 a 31,1 ve skupině 2. Předoperačně a 6, 12 a 24 měsíců po operaci upravené Harris Hip Score Byly hodnoceny parametry (mHHS) a skóre VAS a byly také zaznamenány revizní operace, konverze na endoprotézu a výskyt komplikací.

VÝSLEDKY Předoperačně nebyl ve studovaných parametrech (mHHS a VAS) zjištěn statistický rozdíl mezi oběma skupinami. Pooperačně (po 6, 12 a 24 měsících) bylo v obou skupinách hlášeno statisticky významné zvýšení skóre mHHS a VAS.

Při srovnání parametru mHHS v jednotlivých hodnocených časech ve skupině 1 a skupině 2 byl statisticky významný rozdíl potvrzen 12 a 24 měsíců po operaci (P <0,001), a to ve prospěch skupiny 1. Po 6 měsících po operaci nebyl statisticky významný rozdíl v tomto parametru mezi oběma skupinami byl potvrzen (P = 0,068).

Při srovnání parametru skóre VAS u těchto dvou skupin v jednotlivých časech nebyl statisticky významný rozdíl potvrzen za 6 a 12 měsíců po operaci (P = 0,83 / P = 0,39). Statisticky významný rozdíl v parametru skóre VAS byl pozorován až 24 měsíců po operaci, a to ve prospěch skupiny 1 (P <0,037).

V průběhu sledovacího období byli indikováni k revizní artroskopii kyčle celkem 3 pacienti (2 pacienti ze skupiny 1) a 1 pacientce byla implantována endoprotéza. Nebyly pozorovány žádné závažné peroperační ani pooperační komplikace.

DISKUSE Po dohodě s dalšími autory na celém světě byla potvrzena artroskopická léčba syndromu FAI, pokud byla indikována a provedena správně, aby zlepšila klinický stav pacientů po operaci, bez ohledu na techniku použitou při léčbě chondrálního defektu. Na základě našich výsledků i závěrů jiných světových autorů je při léčbě defektů stupně IV menší velikosti vhodné při léčbě chrupavky upřednostnit operaci mikrofraktur, která je technicky i finančně méně náročná a na rozdíl od pouhého debridementu umožňuje vyplnit původní defekt tkáněmi fibrocartilage.

ZÁVĚR Přínosy acetabulární mikrofraktury u pacientů se syndromem FAI léčených artroskopicky byly potvrzeny. Statisticky významný rozdíl mezi oběma studovanými skupinami byl zaznamenán u parametru mHHS po 12 a 24 měsících po operaci a také u parametru VAS po 24 měsících ve prospěch skupiny s provedenou mikrofrakturou.

V obou studovaných skupinách vedla artroskopie ke statisticky významnému zlepšení hodnotených parametrů kvality života.