Charles Explorer logo
🇨🇿

Intolerance složek potravy a alergie na ně, mýty a fakta. II. část

Publikace na Lékařská fakulta v Hradci Králové |
2021

Abstrakt

Ve veřejném prostoru přibývá informací, že řada zdravotních potíží, které jsou běžně pociťovány lidmi, jsou způsobeny nesnášenlivostí některých složek potravy nebo alergiemi na složky potravy. Běžně je doporučováno eliminovat především lepek a kravské mléko s cílem zlepšit zdravotní stav.

Ve většině případů je vyloučení těchto nutričně významných složek naší stravy nepodloženo důkazy. Jejich bezdůvodné omezení nebo vyloučení zasahuje významně do skladby výživy s negativními dopady na zdraví lidí.

Přitom máme k dispozici klinické a laboratorní postupy, kterými lze osoby s intolerancí lepku nebo kravského mléka nebo alergiemi na složky obilných zrn nebo mléka objektivně identifikovat. Na základě těchto nálezů lze vydat doporučení, která mohou významně přispět ke kvalitě života pacientů s intolerancí nebo alergií na uvedené složky potravy.