Charles Explorer logo
🇨🇿

Trombóza a malignita

Publikace na Lékařská fakulta v Plzni, 1. lékařská fakulta, 2. lékařská fakulta, Lékařská fakulta v Hradci Králové, 3. lékařská fakulta |
2021

Abstrakt

Kniha podává víceoborový přehled o tromboembolické nemoci (TEN) asociované s malignitou. Epidemiologický úvod přináší informace o výskytu a následcích TEN v populaci obecně a zvláště u pacientů s malignitou.

Následuje stručný výklad etiopatogenetických souvislostí trombotického a nádorového procesu a přehled možných protrombotických účinků různých typů protinádorové léčby. Dalším tématem je onkologický screening u pacientů s idiopatickou tromboembolickou příhodou, jeho indikace a rozsah.

Autoři se také zabývají možnostmi prevence TEN u onkologicky nemocných - jednak hospitalizovaných, jednak ambulantně léčených chemoterapií, včetně nových dat o přímých orálních antikoagulanciích v této indikaci. Dále se kniha věnuje diagnostice a léčbě TEN u onkologických, uvádí aktuální doporučení odborných společností, týkajících se také možného použití přímých orálních antikoagulancií.

Je podán přehled o možných lékových interakcích antikoagulancií s léky používanými v onkologii. Autoři také zmiňují probíhající studie prevence a léčby TEN u pacientů s malignitou.

Probraný jsou i možné situace komplikující léčbu TEN v onkologii - trombocytopenie či krvácení. Specifickým tématy jsou intervenční léčba syndromu horní duté žíly; použití filtru dolní duté žíly u nemocných s malignitou; trombózy v neobvyklých lokalitách a trombóza centrálního žilního katétru.

Autoři se věnují i méně obvyklým projevem, jako je trombóza povrchových žil či aterotrombóza u onkologických nemocných. Diskutovány jsou též etické otázky související s prevencí či léčbou TEN u pacientů v terminálním stadiu nádorového onemocnění.

Závěrem kniha předkládá praktický pohled na organizaci péče o nemocné s malignitou a trombózou v podmínkách ambulantní péče